Intretinerea Bijuteriilor

Va invitam sa cititi despre modul cum trebuie sa intretineti bijuteriile pentru a avea o viata cat mai lunga.

I. DEPOZITAREA SI PASTRAREA BIJUTERIILOR

  • In saculeti sau cutii speciale de bijuterii ferite de lumina soarelui directa sau de actiuni nocivi. Innegrirea bijuteriilor care nu sunt din metale pretioase se poate preveni printr-o depozitare corecta a acestora.
  • Daca doriti sa le puneti pe suporturi de bijuterii, atunci puneti doar din acelea care au pietre semi-pretioase si nu cele din asa numitul argint-tibetan sau metale diverse, cum sunt alama, cuprul, aurul etc.
  • Nu le puneti in contact cu substante cu actiune nociva pentru ele – de exemplu fixativul de par, spray-uri variate, creme de corp sau parfumuri care le pot deteriora.
  • Nu le puneti in contact cu lumina soarelui, la temperaturi foarte scazute sau in conditii de praf – deoarece se pot strica sau deteriora in foarte scurt timp.
  • Nu folositi obiecte ascutite pentru a le curata mai ales la cele care au pietre in montura, deoarece se zgarie foarte usor in mod iremediabil.
  • Nu le tineti in contact cu apa, in mod special cele cu perle de cultura. Deasemenea, in general acestea au montura sensibila ce nu rezista la socuri mecanice.
  • Nu purtati bijuterii atunci cand gatiti, deoarece alimentele cum sunt de exemplu ceapa, au aciditate foarte ridicata si strica efectiv bijuteriile.
  • Nu folositi pasta de dinti sau substante abrazive, decat daca cunoasteti foarte bine daca se potriveste sau nu la metalul bijuteriei. Distrugerea este fara intoarcere.
  • Nu purtati bijuteriile fantezie atunci mergeti la sala, la sauna, la inot sau faceti baie – deoarece isi pierd stralucirea.
  • Nu folositi niciodata inalbitor chimic, deoarece acesta este un oxidant foarte puternic ce reactioneaza cu metalul, acesta devenind moale si ptandu-se sparge sau crapa.
  • Nu le purtati in timpul noptii - este indicat sa le dati jos atunci cand mergeti la culcare pentru a reduce riscul de rupere sau indoire in timpul somnului. Si vorbim aici in mod special bijuterii care au forma si sunt goale pe interior.

II. CURATAREA SAU INTRETINEREA BIJUTERIILOR

Ne simtim datori sa va spunem cateva sfaturi inainte de orice curatare a bijuteriei preferate:

  • Verificati inainte de curatare bijuteria Dvs. pentru a va asigura ca nu exista nici un fel de risc de a pierde pietrele sau margelele semi-pretioase ale bijuteriilor.
  • Curatati bijuteria(iile) cu o carpa moale din bumbac 100%. Puteti folosi carpe diferite la bijuteriile care sunt foarte sensibile, si pe care se pastreaza urme de praf ce le pot zgaria.
  • Cititi intotdeauna eticheta de la produsele chimice de curatare a bijuteriilor, pentru ca nu cumva sa le folositi la alte metale sau materiale decat cele indicate.
  • Verificati integritatea bijuteriei Dvs. inainte de purtare sau eveniment, deoarece se pot rupe, sparge etc.

Astfel:

  • Bijuteriile din metal otel inoxidabil – se curata prin folosirea sapunului si apa curata. Deasemenea, dupa spalare trebuie curatate cu o carpa uscata, fiind atenti la pietrele care sunt incrustate pe monturile bijuteriilor.
  • Bijuteriile din metal tungsteen – se protejeaza prin a nu fi scapate deoarece se pot sparge in bucati mici. Nu necesita o curatire deosebita, deoarece acest metal este stralucitor el ca si forma mecanica.
  • Bijuteriile din fimo si/sau plastelina – trebuie avut grija sa nu se zgarie cu unghia, pila sau obiecte ascutite deoarece provoaca deteriorari ale suprafetei bijuteriei. Deasemenea, reprezinta fragilitate deoarece se pot rupe cu usurinta, astfel ca necesita a se purta cu grija. De exemplu bijuteriile cu camee pot fi curatate cu ajutorul unei pierute de dinti moale
  • Bijuteriile din alama sau cupru - se curata prin folosirea de substante chimice speciale din comert sau daca doriti cu produse din casa cum sunt ketchup-ul, otetul sau apa cu lamaie.
  • Bijuteriile ca ai argintul culoare – se intretin daca le spalati cu apa la temperatura camerei cu sapun lichid cu atentie sporita la componente – dupa care se sterg imediat cu o carpa moale.
  • Bijuteriile care sunt suflate cu aur – nu se curata cu substante chimice, ci doar se slefuiesc cu o carpa moale din bumbac pana isi recapata stralucirea.
  • Bijuteriile din perle de cultura – indiferent ca sunt de apa dulce sau sarata – nu trebuie sa intre in contact cu sarea deoarece aceasta le innegreste iremediabil. Deasemenea, nu le tineti in pungi de plastic deoarece devin fragile si se pot crapa.
  • Bijuteriile care contin pietre insirate pe fir metalic necesita o atentie deosebita, inlocuirea acestuia fiind periodic necesara.
  • Bijuteriile cu pietre semi-pretioase se ingrijesc in functie de piatra lor astfel:
  • Bijuteriile cu opal – cea mai buna metoda de ingrijire a opalul este sa o purtati. Explicatia este foarte simpla: prin nepurtare acesta devine fragil si se crapa sau sparge.
  • Bijuteriile cu ametist – in general aceasta piatra nu este sensibila, dar totusi este fragila la calduri mari sau intense, sau invers la temperaturile foarte scazute.
  • Bijuteriile din chihlimbar – evitati contactul la bijuteriile care sunt din chihlimbar – amandoua – si deasemenea tineti-le in locuri relativ insorite si cu temperatura constanta. Nu purtati bijuterii atunci cand gatiti, deoarece aburul este nociv, putandu-le fisura sau crapa.

III. TERMENE DE GARANTIE ALE BIJUTERIILOR NEPRETIOASE

Termenul de garantie la bijuteriile din diverse materiale este 10 zile de la data achizitiei. Deasemenea, va rugam sa le folositi doar pentru scopul pentru care au fost create, si anume decorativ.

Produsele cumparate pot di returnate doar in ambalajul original, inclusiv elementele anti-soc, fara sa fi utilizate sau deteriorate, in termen de 14 zile de la primire, mai exact sa ajunga la noi in cel mult 14 zile de la data receptionarii de catre Dvs., fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv anume.

IV. SCURT ISTORIC AL BIJUTERIILOR SI EVOLUTIA LOR

Bijuteriile fantezie sau cum mai sunt numite cele din metale nepretioase au fost inventate de Coco Chanel la inceputul secolului trecut, tocmai din cauza varietatiilor sale – in mod special cele de tip Fantasy – de unde si numele - Fantezie.

Dupa anii 1990 acestea au fost reinventate de catre Daniel Svarowski prin lansarea de colectii stralucitoare si accesibile ca pret pentru oricine.

Dar pot exista si atentionari legate de aceste tipuri de bijuterii: unele dintre ele contin metale care sunt daunatoare organismului, cum sunt cadmiu, mercur, arsenic sau plumb.

Compania noastra S.C. Sigma S.R.L. face eforturi consistente pentru a aduce pe piata bijuterii care NU contin astfel de elemente, iar siguranta lor este data de garantia calitatii prezentata de fiecare producator in parte.

Totusi exista coroborat inclusiv atentionarea cum Dvs. pastrati si/sau curatati bijuteriile pentru o viata mai lunga. Pastrate in mod corespunzator, acestea pot rezista anui buni, care cu timpul devin...vintage.

V. CATEGORII DE BIJUTERII FANTEZIE

Bijuteriile Fantezie se impart in 2 mari categorii:

  • Bijuterii handmade – sunt acele bijuterii care sunt create de mesterii artizani in mod exclusiv manual sau handmade in limba engleza. In general aceste bijuterii sunt de tipul unicat sau in serii limitate, deoarece producatorul nu reuseste sa faca la scara mare, tocmai pentru a pastra aceasta calitate de bijuterie unicat – speciala, deosebita etc. Modelele unicat sunt create special pentru a accentua personalitatea celei(lui) care le poarta.
  • Bijuterii fashion – sunt create de firme specializate care produc din materiale diverse – in mo special cele argintate cu monturi diverse – sticla, pietre semi-pretioase etc., dar si alte materiale, adica o varietate foarte mare de bijuterii.
Echipa Culori Minunate
va doreste
SPOR LA CUMPARATURI !!!